Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Bez klatek ceny jaj mocno w górę

W najbliższych latach konsumenci powinni przygotować się na duże podwyżki cen jaj - prognozuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz. To efekt - pojawiającego się także w Polsce - ogólnoświatowego trendu postponowania jaj klatkowych. Tutaj cały artykuł.

Źródło: agropolska.pl

Jaja brązowe czy jaja białe?

Jajka są zdrowe i co do tego nikt już raczej nie ma wątpliwości. Jednak wiele osób nadal zastanawia się, czy kolor skorupki jajka ma znaczenie. Jedni uważają, że jajka brązowe są lepsze i smaczniejsze, a inni, że kolor jajka to kwestia genów i lepiej zwracać uwagę na oznaczenia na jajku niż odcień skorupki. A więc jak jest naprawdę i z czego wynika różnica w cenie? Link do artykułu tutaj.

Źródło: portal.abczdrowie.pl

To teraz wiem dlaczego wolałam brązowe. Po prostu były większe czyli więcej przyjemności dla mnie ;-)

Najwięcej jaj z systemu klatkowego

Około 55 proc. jaj w Unii Europejskiej produkowanych jest w systemach klatkowych. 26 proc. wytwórczości pochodzi z systemu ściółkowego, 14,5 proc. z wolnowybiegowego, a ekologiczna produkcja to niecałe 5 proc. pogłowia. Tutaj cały artykuł.

Źródło: agropolska.com.pl

Zjemy więcej drobiu w tym roku

Przewiduje się, że w 2017 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może osiągnąć poziom 30,5 kg na mieszkańca. Oznaczałoby to wzrost o 3,4 proc. w stosunku do 2016 roku, kiedy to wyniosło 29,5 kg - wynika zanalizy przygotowanej przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). Tutaj cały artykuł.

Źródło: agropolska.com.pl

Dodatkowe informacje