Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!

Ptasia grypa powraca. Póki co... we Francji

Na farmie w gminie Brillon, w departamencie Nord na północy Francji, odnotowano przypadek bardzo zaraźliwej odmiany ptasiej grypy. Podjęto kroki by zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa H5N8. Cały artykuł tutaj.

Źródło: agropolska.pl

Jaja z przebitymi numerami z szarej strefy

Odświeżanie jaj, zmiana terminu ich przydatności do spożycia, przerabianie przeterminowanych produktów na masę do ciast i tortów - takie praktyki stosowano w jednym z zakładów wytwarzających jaja. Tutaj cały artykuł.

Źródło: agropolska.pl

Artykuł nie oddaje tego co może się dziać, gdy stosuje się nieuczciwe praktyki. Wczoraj widziałam reportaż na ten temat. Obrzydlistwo... Brrr... Aż mnie wstrząsa jak sobie przypomnę co też może lądować w masie jajecznej. Dlaczego ludzie to robią? Przecież sami mogą coś takiego zjeść. Chociaż w sumie wiadomo jaki jest powód: kasa.

Mięso drobiowe coraz droższe

W Polsce, podobnie jak w większości krajów europejskich, rozpoczął się okres wzrostu cen mięsa drobiowego i cen skupu brojlerów – wynika z monitoringu rynku prowadzonego przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz. Izba przewiduje, że średnia cena skupu kurcząt rzeźnych w czerwcu wyniesie  3 zł i 38 groszy, a w lipcu 3 zł i 46 groszy. Tutaj cały artykuł.

Źródło: agronews.pl

Sprzedajemy coraz mniej jaj

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za resortem rolnictwa) w pierwszym kwartale bieżącego roku wolumen eksportu jaj w skorupkach (CN 0407) z Polski spadł w skali roku o 24 proc. do 52,4 tys. ton. Tutaj cały artykuł.

Źródło: agropolska.pl

Dodatkowe informacje