Jeśli jesteś właścicielem tej strony, możesz wyłączyć reklamę poniżej zmieniając pakiet na PRO lub VIP w panelu naszego hostingu już od 4zł!
Strony WWWSerwery VPSDomenyHostingDarmowy Hosting CBA.pl

Zaproszenie na szkolenie

Zapraszamy hodowców drobiu i producentów jaj na spotkanie z Kujawsko-Pomorskim Wojewódzkim Lekarzem Weterynarii, które odbędzie się w Przysieku 28 czerwca 2016r. o godz.11:00.

Dr Jerzy Dymek ze swoimi inspektorami wypowiedzą się na temat:

  • kurzych łap
  • programu Salmonellozy indyków, kur nieśnych wylęgowych i programu brojlerów
  • oraz innych tematów poruszonych w późniejszej dyskusji.

Zarząd KPZHDiPJ

Spotkanie z Wojewodą Kujawsko-Pomorskim

23 maja 2016 odbyło się spotkanie z Wojewodą Kujawsko-Pomorskim

Poruszano następujące tematy:

- klęski jakie dotknęły nasze województwo

- monitoring opadów wody i jego odzwierciedlenie w rzeczywistości

- omówienie pracy komisji szacujących strat

- zwrócenie uwagi na niekorzystne zapisy umów kontraktacyjnych

- plan działań na zatrzymanie wody

- problematyka studni głębinowych i nowe prawo wodne

- Obowiązkowe ubezpieczenia upraw

W spotkaniu brał udział przedstawiciel związku.

Warto wiedzieć więcej

Zachęcamy do czytania bieżących informacji zamieszczanych na portalu spożywczym - link do portalu znajduje się w lewej kolumnie naszej strony internetowej. Wykorzystajmy szansę na zyskanie pełniejszego obrazu naszej branży, na zapoznanie się z aktualnymi trendami, ale także z problemami i zagrożeniami.

 

Spożycie drobiu będzie coraz większe

W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny - przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego.
W 2015 r., spadek cen detalicznych drobiu spowodował, że ten gatunek mięso nadal był konkurencyjny cenowo w stosunku do mięsa czerwonego, co skutkowało wzrostem jego konsumpcji.
Eksperci ARR powołując się na dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podają, że bilansowe spożycie mięsa drobiowego w 2015 r. wyniosło 29 kg na mieszkańca i było o 0,8 kg na mieszkańca większe niż w 2014 r.
W tym roku wynik ten może jeszcze poprawić się. Eksperci ARR przewidują, że spożyjemy w tym roku 29,5 kg mięsa drobiowego na mieszkańca. Przyczyni się do tego m.in. przewidywany spadek spożycia wieprzowiny.
AUTOR TEKSTU: PAP, (EM) | Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Udko kurczaka z grilla z papryką, cukinią i bakłażanem

Dodatkowe informacje